De maatschappelijke kracht van … speeltuinen
Speeltuinen zijn leuk en zeker ook belangrijk. Kinderen leren er spelenderwijs sociale vaardigheden. Het zijn bovendien laagdrempelige ontmoetingsplekken waar verschillende ouders uit de buurt elkaar ontmoeten. Vaak worden er activiteiten georganiseerd die voor verbinding tussen zowel jonge als volwassen wijkbewoners zorgen. Daarom steunt VSBfonds de realisatie van speeltuinen als ontmoetingsplek. Hieronder drie prachtige voorbeelden!
Speeltuin De Akkers (De Eegt)
In De Eegt vroegen de kinderen er zelf om: kunnen we de oude speeltuin opknappen? Buurtvereniging Hoog-Dwarsakkers, ouders en andere vrijwilligers uit het Drentse dorp gingen samen aan de slag. De kinderen droegen hun ideeën aan in de vorm van prachtige tekeningen. In de financieringsfase hielden zij bovendien tweemaal een lege flessen-actie waarbij zij met statiegeld én de extra vrije giften die ze ophaalden flink wat geld in het laadje brachten. En dus werden er nieuwe graszoden gelegd, looppaden verhard en plantjes gezet. Aangeleverd zand verplaatsen? Dat deden de kids gewoon zelf met skelters, speelgoedtrekkers en kruiwagens. Ook hielpen ze bij het zaaien van een bloemrijk grasveld. De speeltoestellen werden opgeknapt of vervangen en vervolgens officieel gekeurd. Regelmatig waren er voor de vele helpers lekkere hapjes, drankjes en natuurlijk … pannenkoeken. Sinds de opening in april 2022 maakt de jeugd in speeltuin De Akkers flink plezier op onder meer de kabelbaan, het duikelrek, het speelhuisje en de schommels. Ouders en buurtbewoners komen er intussen graag samen voor een praatje en regelmatig vinden er leuke activiteiten plaats. De Akkers is immers van en voor alle dorpsbewoners, die ook voor het onderhoud blijven zorgen. Een plek dus met een verbindende functie. En daarmee niet meer weg te denken in het dorp.
www.facebook.com/deakkerseext
Speelruimte Noordse Park (Utrecht)
Buurtbewoners en vrijwilligers waren het roerend eens. De binnenspeelruimte van speeltuin Noordse Park kon wel eens een flinke opknapbeurt gebruiken. Sterker nog: het gebouw in dit groene deel van de wijk stond er verwaarloosd bij. Veel mensen uit de buurt wisten niet eens dat je er terecht kon. Ook het interieur én de inrichting waren toe aan flinke vernieuwing. Het doel: kinderen, ouders en andere bewoners van de wijk verleiden om ook met slechter weer naar de speeltuin te komen. Om binnen spelletjes te doen. Om samen koffie, thee en limonade te drinken. Om mee te doen aan nieuw te organiseren activiteiten buiten en binnen. Er moest dus een ruime, open, uitnodigende en voor iedereen toegankelijke ontmoetingsplek komen. Met goed uitzicht op onder meer het pierenbadje buiten en de aangrenzende speeltuin, die al eerder met steun van VSBfonds was vernieuwd. Het project 'Van Binnen naar Buiten' heeft er inmiddels voor gezorgd dat binnen- en buitenruimte weer één zijn. En dat er dus met mooi en slecht weer gespeeld kan worden door de jeugd. Bovendien is er een ontmoetingsplek ontstaan voor bewoners van de wijken Ondiep en Pijlweerd, waar steeds meer sprake is van diversiteit. Vaders, moeders, opa’s en oma’s uit de buurt ontmoeten er elkaar terwijl de kinderen fijn spelen, knutselen, bakken of koken met groente uit de moestuin. Daarmee zorgen de binnen- en buitenspeelruimte voor plezier én verbinding in de buurt.
www.speeltuinnoordsepark.nl
Speeltuin Wagenpad (Urk)
De oude speeltuin was een belangrijk middelpunt van de wijk. Maar de speeltoestellen voldeden niet meer aan de officiële veiligheidseisen en moesten daarom verdwijnen. Een gemis, vonden jong en oud. Om een nieuwe speeltuin te realiseren werd een buurtvereniging opgericht. Geld werd ingezameld met onder meer het verzamelen van lege flessen. De kinderen deden daar volop aan mee en staan met hun rondrijdende skelters inmiddels in de wijk bekend als de Lege Flessen-brigade. Ook werden een drukbezochte rommelmarkt en visverkoop georganiseerd. Toch bracht dat alles nog niet genoeg geld op. Maar met een bijdrage van de gemeente en een donatie van VSBfonds werd het wél mogelijk om een nieuwe speeltuin aan te leggen. Daarbij werd aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor kinderen met een beperking. Ook bij de keuze van de speeltoestellen en de aanleg van een zachte, rubberen ondergrond. De kinderen dachten vooraf volop mee over hoe hun nieuwe speeltuin eruit moest zien. Ze maakten er tekeningen van en mochten meedoen bij het kiezen van de speeltoestellen. De minigoal, scooterspringer, hobbelkangoeroe, speeltoren met dak en glijbaan, politieauto, brandweerauto, kabelbaan, carrousel met stabeugel, netbrug met glijbaan, overhead-ladder, dubbele schommel en netschommel bleken het populairst. Dankzij de enorme inzet en support van jong en oud is er in de wijk een fijne en veilige plek teruggekomen voor samenspel én ontmoetingen.
VSBfonds ondersteunt onder meer het Samenspeelfonds dat beheerd wordt door Jantje Beton en NSGK. Concreet betekent het dat VSBfonds bijdraagt aan de realisatie van tenminste één grote speeltuin in elke Nederlandse provincie. Het gaat om speeltuinen die voor vernieuwende verbinding zorgen in kwetsbare wijken en regio’s. Speeltuinen die ook toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor kinderen met een beperking. Bovendien vinden we het belangrijk dat kinderen zelf betrokken worden bij het maken van nieuwe plannen voor de speeltuin in hun buurt. |