Agenda
Ben je klaar voor wat cultuur deze lente? Bekijk dan onze tips voor een aantal leuke uitjes. Allemaal zijn ze mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. Waar ga jij naartoe?
Hanze Experience in Deventer (vanaf 15 april)
De Oude Mariakerk vormt het kloppend hart van het Hanzejaar in Deventer. In de kerk ondergaat de bezoeker een sensationele belevenis rondom de Hanze, ontwikkeld door erfgoedorganisatie Deventer Verhaal. Aan de hand van indrukwekkende beeldprojecties van beeldend kunstenaar Elise van de Linden en meeslepende muziek en audio van dichteres Johanneke ter Stege ervaar je de periode van de late middeleeuwen in Deventer. Een aanverwante Hanze podwalk neemt je mee langs middeleeuwse verhalen in de binnenstad.
Lees hier meer over de Hanze Experience en de rest van het programma.
Concert De Matthäus-Passion in Maarssen (31 maart), Utrecht (1 april) en Amsterdam (5 april)
De monumentale Matthäus-Passion, gespeeld door het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) vertelt het verhaal van de laatste dagen van Christus volgens het Evangelie van Matteüs. De evangelietekst wordt afgewisseld met traditionele kerkliederen, omvangrijke koorwerken en ontroerende aria’s, waarin wordt gereflecteerd op de lijdensweg. Bach maakt hierbij gebruik van twee koren en twee orkesten, wat het monumentale karakter van de Matthäus-Passion nog meer onderstreept.
Koop hier je tickets.
Theatervoorstelling Johannes, landelijk (t/m 11 juni)
In theatervoorstelling Johannes van De Grote Haay gaat Johannes de Parkiet van zijn kleine kooitje naar een groot verblijf met allemaal andere vreemde vogels. Dat is even wennen! Wanneer Baasje Gijs zijn parkiet in een nieuw vogelverblijf zet, moet Johannes de Parkiet wel even wennen aan al die andere vogels. Ze zien er anders uit, fluiten anders en eten ander zaad. Maar al snel leert Johannes dat het helemaal niet zo gek is om te moeten wennen aan iets nieuws. In Magazine 4 van 2022 interviewden we maker Mark Haayema over deze voorstelling. Lees hier het interview.
Koop hier je kaartjes.
IJsseltheaterfietstocht tussen Zwolle en Deventer (27 en 28 mei)
Op 27 en 28 mei 2023 vindt alweer de 16e editie van de IJsseltheaterfietstocht plaats, georganiseerd door Theater langs de IJssel. De theaterfietstocht heeft intussen een vaste plek verworven in het IJsselgebied tussen Zwolle en Deventer. Jaarlijks stappen vele honderden, inwoners uit het IJsselgebied, maar ook uit andere regio’s van Nederland, op de fiets. Deze mensen komen af op de combinatie van theater, cultuur, natuur en fietsen. Daarnaast vindt er op de laatste dag een gratis familievoorstelling plaats.
Blijf hier op de hoogte van het programma.
Festival Nemia in Zwolle (27 en 28 mei)
Festival Nemia is een tweedaags festival voor kinderen van 4 tot 12 jaar, geheel georganiseerd dóór VO-jongeren en stampvol met kinderdoeactiviteiten die prikkelen en uitdagen, sportief, spannend en creatief zijn. Festivalplatform Zwolle Unlimited heeft zich verbonden met Onderwijsroute &jij van Openbaar Onderwijs Zwolle om zo deze art-based learning mogelijk te maken; een actieve, ontdekkende vorm van leren.
Blijf hier op de hoogte van het programma.
Theatervoorstelling Oedipus in Almere (5 t/m 22 april)
Wie ben je echt en wat vormt je? Zijn dat je roots? Je gender? Je karakter? Je omgeving? In hoeverre heb je invloed op wie je echt bent en wat je vormt? Het zoeken en vinden van je identiteit in je tienerjaren, verloopt allesbehalve vlekkeloos. Met Oedipus gaat theatergroep SubSub op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent, wanneer of waar voel je je thuis? En wanneer ben je thuis bij jezelf?
Koop hier je tickets.
Interactieve informatiesessie voor culturele organisaties DigitALLk in Utrecht (6 april)
Wil je meer weten over wat er bedoeld wordt met online publieksbereik, nieuwe artistieke ontwikkelingen of digitale businessmodellen? Tijdens deze eerste DigitALLk hoor je wat Cultuurloket DigitALL voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van financiële ondersteuning én kennisdeling. Daarnaast vertellen twee instellingen die een bijdrage ontvingen over hun project en hoe het hen vergaat in de digitale transitie. Wat gaat er goed, en waar lopen ze tegenaan? Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen. Er wordt afgesloten met een netwerkborrel.
Toegang is gratis, meld je hier aan.