Tweede groep start met hbo-leerwerktraject voor energiesector in Arnhem

Op 25 januari is de eerste lesmiddag van tien nieuwe deelnemers aan het hbo-leerwerktraject voor de energiesector bij de HAN University of Applied Sciences. Wat zij gemeenschappelijk hebben, is hun passie voor techniek en hun achtergrond als vluchteling.

Voor gevluchte studenten is het vaak niet mogelijk om gelijk in te stromen in een reguliere hbo-opleiding, bijvoorbeeld vanwege een ontbrekend diploma, de taalbarrière en onbekendheid met het Nederlandse onderwijssysteem. Ter overbrugging is daarom dit leerwerktraject ontwikkeld door het UAF, HAN Talencentrum en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). Tijdens het hele traject kunnen de deelnemers rekenen op begeleiding vanuit de betrokken organisaties.

Vorig jaar startte de eerste groep, onder wie Badr (uit Syrië). Hij studeerde aan de Universiteit van Damascus toen de burgeroorlog begon: ‘Mijn studie heb ik nooit af kunnen maken, jaren studeren gingen zo de afvoer in.’ Via het leerwerktraject bij de HAN is Badr nu hard op weg om van zijn passie zijn werk te maken.

Inhoud van de opleiding
Op de eerste lesmiddag is er een coronaproof introductieprogramma voor de studenten en krijgen ze een rondleiding. In het komende halfjaar bereiden zij zich vier dagen per week voor op leren en werken in de energiesector. Vanaf september combineren zij twee jaar lang een reguliere hbo-opleiding (associate degree), zoals Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, met een betaalde baan bij een bedrijf in de energiesector of een ander technisch bedrijf.

Verbeteringen
Aangezien de studenten vóór september een betaalde baan moeten vinden, is er vanaf de start van de opleiding aandacht voor de stap naar de arbeidsmarkt. Bij de eerste groep deelnemers (in 2020) werd hier pas halverwege het traject aandacht aan besteed. Dit bleek aan de late kant te zijn en daarom is het voortraject op dit punt aangepast. Ook krijgt de tweede groep iets meer uren voor de verplichte vakken wiskunde en natuurkunde, omdat dit relatief pittige vakken zijn.

 

Dit leerwerktraject is een initiatief van het HAN-Talencentrum en SEECE (het expertisecentrum voor duurzame energie) in samenwerking met het UAF. Financieel wordt het mogelijk gemaakt door SEECE, VSBfonds , het Sioe Yao Kan Fonds op Naam en het UAF.