Migrantenouderen hebben de stap gezet; ze zijn in het verleden, om uiteenlopende redenen, naar Utrecht gekomen en hun komst heeft de stad veranderd. Hoe is het voor hen geweest om destijds vanuit zo'n andere omgeving naar hier te komen? De emigratie generatie geeft met het project 'Wijsheid komt met de jaren' deze groep een stem en een gezicht en samen met de nieuwe generaties, schoolkinderen tussen 10-14 jaar leggen zij deze verhalen vast, zodat ze bewaard kunnen worden als het belangrijke immaterieel erfgoed dat ze zijn.
Steeds meer ouderen willen zich vrijwillig inzetten voor dit project. Mede hierdoor heeft De emigratie generatie een stabiel netwerk aan vrijwilligers opgebouwd die voor verschillende essentiële doelen kunnen worden ingezet. Om dit werk goed te kunnen doen, ontvangen zij een training. De organisatie heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor verdere professionalisering, waar de vrijwilligers onderdeel van uitmaken. Er is aandacht besteed aan hun plaats binnen de organisatie, het creëren van een prettige werkomgeving en het werken vanuit gemeenschappelijke waarden.
Waarom steunt VSBfonds dit project?
Door De emigratie generatie ontmoeten verschillende generaties en culturen elkaar. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten; ouderen voelen zich minder eenzaam en kinderen gaan zich openstellen voor diversiteit, geschiedenis en ontmoetingen met anderen die ze normaliter minder snel zouden ontmoeten.
Beeld: Dewi Soetrisno