Agenda
Rond kerst of juist in een kersvers nieuwjaar er lekker cultureel op uit? Kies uit onze agenda vol tips. Uiteraard mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. Veel plezier!
Internationaal Kamermuziek Festival (Utrecht)
Hou je van Kamermuziek? Dan kun jij tussen kerst en oud en nieuw je hart op halen in de domstad. Daar vindt het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht plaats. Naast Janine Jansen en haar muzikale vrienden treedt een keur aan topmuzikanten op voor jong en oud. Ze doen dat in TivoliVredenburg en op tal van andere bijzondere, sfeervolle locaties. Gastprogrammeur dit jaar is Amiha Grosz.
Tenstoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ (Tropenmuseum, Amsterdam)
Kolonialisme is niet iets van het verleden. Het heeft de wereld gevormd: onze fysieke, mentale en persoonlijke wereld. Kolonialisme leeft door tot op de dag van vandaag. In de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ kijk je naar de Nederlandse koloniale geschiedenis en aanwezigheid, in Indonesië, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en nog veel meer landen. Je krijgt niet de ‘bekende’ geschiedenis te zien en te horen, er is meer.
De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Leer hoe mensen probeerden hun eigen levens te creëren, in opstand kwamen en de baas probeerden te blijven over hun eigen leven. Sta jij open voor een meerstemmig verhaal met verschillende perspectieven?
Tentoonstelling: How dare you make me feel this way (Museum Arnhem)
In de tentoonstelling How Dare You Make Me Feel This Way staan trans- en queervreugde centraal. Het is géén aanklacht, maar een dankwoord. Hoe durf je me zo te laten voelen? Zo fijn en vol verwondering, maar ook zo zoekende en verward? Er worden perspectieven en ervaringen getoond die personen uit de trans- en queergemeenschap belangrijk vinden en willen delen. Een tentoonstelling over ‘nee’ zeggen tegen beperkende kaders. En ‘ja’ tegen vrije bewegingsruimte. Uitgedaagd? Ga kijken en ervaren, tot en met 24 mei.
Tentoonstelling 'Neo Rauch Wegzehr‘ (Drents Museum, Assen)
Neo Rauch (1960) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Deze overzichtstentoonstelling is volledig gericht op Rauchs werk op papier. Met in totaal zo’n honderd werken die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn. De kleurrijke schilderijen en tekeningen van Rauch voelen aan als een droomwereld die geleidelijk aan verontrusting teweegbrengt. In zijn werk combineert hij op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Indrukwekkend zijn de grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier, maar ook kleinere werken als litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een intiemere blik op zijn werkproces geven. Allemaal te bewonderen tot en met 26 maart.
Expositie ‘Onbereikbare Liefde’ (Amersfoort Fotostad)
Onbeantwoorde liefde, verloren liefde, verboden liefde … wat gebeurt er als liefde uit balans is? Negentien kunstenaars nemen je mee in een wervelstorm van verhalen hierover en zoektochten naar antwoorden. Ook gaat het over seksualiteit, ouder-kindrelaties, sterfelijkheid en idolen. De exposanten doen dat met fotografie, maar ook met beeldende kunst, dans, poëzie, literatuur en film. Onder hen zes Amersfoortse kunstenaars: Anna Skubisz, Mardoe Painter, Theo van Delft & Barbara Groeneveld, Ben Rijnink en Willem Wernsen. En ook de Iraans-Britse Mehrak Davoudi en de Oekraïense Anton Shebetko. Te zien tot en met 5 februari.
www.033fotostad.com
Beeld: Sculptuur nr. 2 ‘Farah’ © Mehrak Davoudi
Tentoonstelling ‘Dwarsverbanden’ (Van Abbemuseum, Eindhoven)
Met ruim 25 multi-zintuigelijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is dit de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. Vijf verdiepingen met in totaal 120 werken die je stuk voor stuk kunst anders doen ervaren. Door onder meer te ruiken, te voelen of te horen. ‘Dwarsverbanden’ strekt zich uit over een eeuw kunstgeschiedenis. Van het vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 tot het wandtapijt This Means Tableau uit 2019 van Laure Prouvost.
Je kunt kiezen uit vijf gratis multimediatours gidsen om je door de omvangrijke tentoonstelling te leiden. De kunstwerken zijn toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers. De tentoonstelling is er ten minste tot 1 juli 2025!
Tentoonstelling ‘Wonderful Things’/Tim Walker (Kunsthal, Rotterdam)
Duik in de fantasierijke verbeelding van een van ’s werelds meest inventieve fashionfotografen: Tim Walker (1970). Tilda Swinton, Grace Jones, Grayson Perry en vele andere muzen schitteren in zijn groots uitgewerkte, vaak surrealistische decors. De allergrootste tentoonstelling over Tim Walker laat onder meer 150 nieuwe werken zien die geïnspireerd zijn op de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen. Speciaal hiervoor dwaalde hij samen met conservatoren en archivarissen door dit museum voor kunst en design en ontdekte er in de zalen, depots en verborgen hoekjes objecten die zijn verbeelding prikkelen. Ga zelf kijken in de Kunsthal in Rotterdam, tot en met 29 januari!