De kracht van… toegankelijke kunst en cultuur
Beeld: 'Stop Stereotypes' - Sencity Festival, fotograaf: Jessie Kamp
Bij VSBfonds vinden we het belangrijk dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is. Om je als maker artistiek te kunnen uiten of er als bezoeker onbeperkt van te kunnen genieten. Hieronder drie voorbeelden van initiatieven die een belangrijke bijdrage leveren aan toegankelijke kunst en cultuur en daarom door VSBfonds worden ondersteund!
Sencity Festival (Utrecht, Utrecht)
Op Sencity Festival ervaar je kunst, wetenschap en verhalen met ál je zintuigen. Op dit grensverleggend festival kunnen doven, slechthorenden en horenden samen van cultuur genieten op gelijkwaardige basis. De artistieke ervaringen voor de dove en slechthorende bezoekers zijn ook verrijkend voor het horende publiek. Makers met en zonder beperking denken samen met zintuigenexperts tijdens de voorbereiding van hun acts na over zintuigenregie: hoe kun je de beleving van bezoekers optimaal maken door hen met geur, trilling, beeld en smaak maximaal te prikkelen? Op Sencity Festival zie je toegankelijkheid, diversiteit en inclusie overal terug. Ook in bijvoorbeeld de ondertiteling van video’s, de aanwezige muziektolken, tolken Nederlandse Gebarentaal (NGT) en vrijwilligers die gebarentaal beheersen. Niet alleen de programmering, maar ook de creatieve totstandkoming samen met de makers is onderscheidend. Met onder meer verbindende en inspirerende bijeenkomsten van een jongerenwerkgroep en een adviesraad. Op 5 april 2025 vindt in Tivoli/Vredenburg de volgende editie plaats. Kom je ook ruiken hoe ‘Noodgeval’ van Goldband ruikt of hoe ‘Sex on fire’ van Kings of Leon smaakt?
Landbouwmuseum De Laarman (Luttenberg, Overijssel)
De Laarman is gevestigd in een voormalige mengvoederfabriek in Luttenberg, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. In het museum zie en beleef je hoe het boerenleven van Salland er in het begin van de 20e eeuw uitzag. Er is een grote collectie trekkers, machines, handgereedschap en werktuigen. Daarnaast zijn er een boerderij-interieur en een schoolklas uit de jaren ’50 te zien. En de tentoonstelling ‘Van bord naar boer’ leert je alles over de herkomst van onze dagelijkse maaltijd. Vaders, moeders, opa’s, oma’s en hun (klein)kinderen komen er graag over de vloer. Dat geldt ook voor oudere bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen uit de regio. Enkele jaren geleden werden oude bijgebouwen vervangen door moderne expositieruimtes en vond er groot onderhoud plaats aan het hoofdgebouw. Maar voor het vervangen van de in 2008 geplaatste lift was er geen budget. De lift functioneerde nog goed, maar was krap bemeten en kende een aantal lastige beperkingen voor met name rolstoel- en scootmobielgebruikers en hun begeleiders. De Laarman wil een museum zijn waar iedereen zich welkom voelt en zich vrij kan bewegen. Om zorgeloos, zonder hindernissen en in eigen tempo de tentoonstellingen en opstellingen in het museum te bekijken. Daarom is er een nieuwe lift geïnstalleerd, ondersteund door VSBfonds, die dat mogelijk maakt. De lift werd afgelopen voorjaar op feestelijke wijze geopend!
No Limits! Art Castle (Amsterdam, Noord-Holland)
Dit initiatief van Stichting Captain Hoek brengt sinds 2018 verschillende soorten makers samen. Van gevestigde namen tot onderbelichte talenten met afstand tot de culturele wereld. In de kunstruimte wordt ook rekening gehouden met individuele (zorg)behoeftes van makers. Niemand wordt beoordeeld op beperkingen of achtergrond; artistieke uniciteit, gelijkheid en werkplezier staan centraal. Het maakt dat iedereen zich welkom voelt. Los van je identiteit, hoe je eruit ziet en wat je lichaam of brein wel of minder goed kan. In de eigen kunstruimte zijn telkens weer spectaculaire tentoonstellingen te zien en kunstwerken zijn er te koop. Daarnaast worden ook enkele neurodivergente makers begeleid bij hun artistieke ontwikkeling en het vinden van hun weg in de culturele wereld. No Limits! Art Castle is een inspirerend voorbeeld voor een kunstwereld zonder grenzen. Geen grenzen tussen kunstenaars en binnen de kunstwereld, niet tussen kunst en design, niet tussen dag- en nachtcultuur of fantasie en werkelijkheid. Om alle projecten en de impact die dat oplevert te verzekeren, besloten de initiatiefnemers hun project in twee jaar tijd te professionaliseren. Met onder meer het formeren van een sterk kernteam. En met het structureren van alle activiteiten en de begeleiding van kunstenaars en hosts. Reken maar dat No Limits! Art Castle een prachtige toekomst tegemoet gaat!