Agenda
Zin om cultuur te snuiven? Trek er dan gerust op uit. Onze agenda zit weer vol leuke, boeiende en interessante tips. Uiteraard mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. Veel plezier!
Kleine Neptunus (Gelderland)
Een meeslepende muziektheatervoorstelling met een symfonieorkest en een poppentheater. Door horende, slechthorende en dove kinderen, vluchtelingenkinderen en leerlingen met een taalontwikkelingsachterstand gezamenlijk en gelijkwaardig te beleven. Tolken naast het podium vertalen de tekst én de muziek. De voorstelling gaat over het verschil tussen dingen moeten en dingen willen. Over dat je soms niet alles in je eentje kunt oplossen. En hulp uit onverwachte hoek. Het verhaal in het kort: als zoon van Grote Neptunus, de heerser van de zee, wil Kleine Neptunus net zo groot als zijn vader zijn. Hij wil dezelfde dingen doen en mogen, maar als hij de drietand van zijn vader pikt, komt hij erachter dat dat niet zo makkelijk is. Het is de aanleiding voor de confrontatie van Kleine Neptunus met zichzelf, zijn vader én met de andere bewoners van de zee.
www.phion.nl/kleineneptunus
Universiteitsmuseum (Utrecht)
Dit familiemuseum is na zo ongeveer alle tegenslagen die je kunt bedenken vernieuwd. En sinds 6 september weer open voor publiek! Neem een kijkje onder de motorkap van wetenschap en word zelf een onderzoeker. In het Universiteitsmuseum gaat het niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over inzicht in het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en begrip over hoe wetenschap werkt.
www.umu.nl
Kinder-audiotour in het Frans Hals Museum (Haarlem)
Het Frans Hals Museum maakte samen met kinderen uit Haarlem de nieuwe gratis kinder-audiotour: De Dikke Doe- en Luistertour. Inclusief hun eigen stemmen én meningen. Zo wil het museum zijn collectie nog leuker en toegankelijker maken voor een jong publiek. De audiotour prikkelt bijna alle zintuigen: van kijken en luisteren tot ruiken en zelfs voelen. Kinderen spelen onderweg een quiz, luisteren naar weetjes over schilderijen of kunnen zelf een kunstwerk maken. De route voert langs verschillende topstukken uit de collectie. Van een schuttersstuk van Frans Hals naar een deftig poppenhuis, en van een schip vol kanonnen tot een zaal met behang van goudleer. Bij de totstandkoming van de audiotour werkte het museum samen met JINC, basisschool De Talenten en de podcast Stokstaartjes.
Meer informatie
Kinderfilmfestival Cinekid (Amsterdam én 39 andere locaties)I
Ieder jaar vindt in de herfstvakantie het grootste kinderfilm en -mediafestival plaats. Op Cinekid ontdek je de nieuwste films, series, games, media-installaties en zijn er tal van workshops en masterclasses. De 37e (!) editie vindt plaats van 15 t/m 29 oktober. Met het thema "Is dit echt?" verkennen de organisatoren samen met kinderen de impact van AI op media, film, beeldtaal, storytelling, interactie en creatie. Ze ontdekken wat AI is, hoe het werkt en welke mogelijkheden en risico's het met zich meebrengt. Zodat ze kritisch kunnen na te denken over het gebruik van AI en de toekomstige ontwikkeling van deze technologie. Kinderen kunnen ook experimenteren met fake nieuws en deepfake video. Zo ontdekken ze de grens tussen echt en nep. Verder kunnen ze via AI met hun eigen creativiteit en verbeeldingskracht aan de slag.
www.cinekid.nl/festival
Wijwolf (hele land)
Wijwolf is een theaterproject in twee delen: een performatieve wandeling buiten en een speelinstallatie binnen. Over het lezen en maken van sporen. Over de zoektocht naar onze plek in de natuur. En over nieuwe verhalen die we samen maken. Het project wordt uitgevoerd in co-creatie met kinderen van kinderdagverblijven in Drenthe en Groningen en kinderen uit verschillende azc’s in de omgeving. Na de premières op Natuurplaats Noordsche Veld in Drenthe (juli 2023) en het Grand Theatre in Groningen (oktober 2023) gaat de voorstelling de provincie Groningen en de rest van het land in.
www.profoundplay.nl/voorstellingen
Tentoonstelling Tussen grenzen Museum Arnhem
Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. In de 21e eeuw migreren mensen meer dan ooit om allerlei politieke, economische en ecologische redenen. Tegelijkertijd is het zich verplaatsen voor heel veel mensen steeds lastiger. Hoe moeilijk, of makkelijk, het gaat, wordt vaak bepaald door je paspoort. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In de tentoonstelling Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.
Meer informatie
Nog tot 22 oktober is de bijzondere maquette van asielzoekerscentrum Klompjan te bezichtigen, als onderdeel van de tentoonstelling Tussen grenzen. Om meer inzicht te krijgen in de gelaagde betekenis van een azc worden er drie gesprekken georganiseerd.
Meer informatie
Festival: Van wie is de economie?
Van 5 t/m 22 oktober aanstaande vindt in Den Bosch op culturele hotspot Tramkade het nieuwe festival Van wie is de economie? plaats. Met symposia, workshops, debatten, performances, presentaties én een gratis toegankelijke expositie.
Tijdens dit festival nodigen we iedereen van harte uit om langs te komen en mee op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen: 'Van wie is de economie?' en 'Wat voor economie wil jij?'
Kijk voor het volledige programma op: www.futureofwork.nl/festival/van-wie-is-de-economie