Veranderaars zijn onmisbaar in onze samenleving
We kennen ze allemaal wel. Culturele veranderaars die je doen verwonderen en je aanzetten tot nadenken. Of maatschappelijke veranderaars, die zich in hun wijk, dorp, stad of regio inzetten voor anderen. Meestal zijn het bijzondere visionairs. Mensen met een ideaal voor ogen. En met een niet te stuiten drive en het lef om buiten de gebaande paden te gaan. Door anders te denken en te doen. Desnoods recht tegen de stroom en bestaande systemen in.
Ik heb het dus over échte veranderaars. Zij die koplopers zijn. De aanjagers met de kracht en energie om anderen te inspireren en mee te krijgen in noodzakelijke veranderingen. Ze werken samen en weten op originele manieren allerlei soorten mensen met elkaar te verbinden. Daarmee wordt hun gezamenlijke maatschappelijke of culturele veranderkracht steeds groter. Veranderaars zijn dus hard nodig om te komen tot wat we bij VSBfonds voor ogen hebben: een samenleving waarin iedereen meedoet.
Veranderen vraagt om tijd en ruimte. Om te experimenteren en te ontwikkelen. Dát is precies wat VSBfonds veranderaars wil bieden. Doe maar, begin maar. Dat is wat we zeggen. Zonder dat we er meteen te strakke criteria tegenoverstellen en veranderaars willen afrekenen op de impact die ze maken. Bij VSBfonds ondersteunen we mensen die het verschil willen maken van harte. Met donaties, door onze netwerken ter beschikking te stellen, door inspirerende gesprekken aan te gaan en met andere vormen van support.
Ikzelf laat mij graag inspireren door veranderaars van toen en nu. Kijk maar naar de kunst. Steeds weer waren er veranderaars en vernieuwers die in hun tijd nauwelijks gezien werden en tegen de stroom in doorgingen. Hun werk werd pas veel later op waarde geschat. In wijken en buurten zie je vaak informele ‘buurtburgemeesters’ opstaan die altijd bezig zijn met het organiseren van activiteiten of met het behartigen van belangen. Ik denk aan Okrah Donkor, die in 2009 een groepje jongeren uit Schalkwijk in Haarlem op een eenvoudig basketbalveldje met elkaar wist te verbinden. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een van de grootste jongerencommunities van Nederland. Waar jongeren samen kansen creëren om te werken aan eigenwaarde, deelname aan de samenleving en toekomstperspectieven.
Ik moet ook meteen denken aan Daniël Roos: de oprichter en directeur van JINC die binnenkort afzwaait. Wat hij ooit als klein initiatief begon, is nu een landelijk niet meer weg te denken organisatie. In twintig jaar ondersteunde JINC maar liefst 600.000 jongeren uit kwetsbare wijken bij het vinden van passende opleidingen, baankansen en toekomstperspectieven. Het brengt mij haast als vanzelf bij onze vorige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf. Hij wist de afgelopen regeerperiode als geen ander de kracht van mbo-studenten en hun onschatbare waarde voor onze samenleving op de kaart te zetten. Dijkgraaf heeft inmiddels plaatsgemaakt voor zijn opvolger. Maar VSBfonds volgt zijn spoor: afgelopen maand nog reikte ons fonds weer nieuwe internationale studiebeurzen uit aan 215 studenten uit de volledige waaier van het vervolgonderwijs: wo, hbo én mbo.
Ik wil je vragen om ook zélf alvast eens om je heen te kijken. Ken jij zelf zo’n veranderaar die op unieke wijze het verschil maakt voor onze samenleving en die onze support verdient? Hou de gedachte aan hem of haar vast. En hou onze berichten in onze eigen (social) media in de gaten. Want we komen er binnenkort bij je op terug!
Bernt Schneiders
Directeur VSBfonds
Veranderen? Doe maar, begin maar. Dat is wat we bij VSBfonds zeggen.